Аутори ХХI вијека

Прва деценија XXI вијека обиљежена је значајним повећањем умјетничке збирке Музеја Козаре.

Средином 2000-те године. сликар Бранко Миљуш у склопу своје изложбе, поклања Музеју 50 својих радова. На тај начин оснива се легат Бранка Миљуша, који ће наредних година бити допуњен са још 60 дјела како самог аутора тако и његових колега сликара Данице Масниковић, Ненада Зељића, Стојана Ћелића, Миле Грозданића, Миће Поповића, Драгана Рогића ,Мирјане Михач и других.

Оснивање новог легата повезано је са и меном сликара Здравка Мандића, који поводом своје изложбе у Приједору 2006. године поклања Музеју 20 својих акварела.

Од значајних ликовних манифестација Музеј Козаре у сарадњи са Општином Приједор је организатор ликовне колоније Сретен Стојановић, која се одржава од 2005. године на Мраковици. Захваљујући овом догађају који прераста у традицију, ликовна збирка је обогаћена за још 70 радова учесника ове колоније као што су: Бранко Миљуш, Радослав Гашић ,Љубомир Стахов, Радован Крагуљ, Миле Грозданић, Душан Ђокић и многи други.

Оно чиме се Музеј Козаре данас највише поноси јесте Спомен кућа породице Стојановић, која је из темеља рестаурирана и отворена 2007. године. Том приликом отворена је стална поставка ликовних и вајарских дјела академика Сретена Стојановића, која је захваљујући породици Стојановића богатија за160 примјерака акварела, цртежа , скица, рељефа, скулптура и биста.

УМЈЕТНИЧКА ЗБИРКА