ЛОКАЦИЈЕ КОЛАРЕВА ЛУКА И ЛАКИНО КУЋИШТЕ, ГОРЊИ ЈЕЛОВАЦ

Подручје села Горњи Јеловац познато је по неколико великих стратишта из периода Другог свјетског рата. Уз село Велико Паланчиште оно је по броју цивилних жртава (ЖФТ) највише страдало у периоду 1941-1945. Управо због наведеног обишли смо три локације које чине једну нераздвојиву цјелину страдања кроз три различита догађаја –  за вријеме трајања Офанзиве на Козару и периода непосредно након ње.

Велики покољ из октобра мјесеца 1942. године над српским цивилним становништвом (ЖФТ) извршен је и на неколико локација у селу Јеловац: на Лакином кућишту (зараван поред потока), Кнежевића луци код Хајдучког извора и на Коларевој луци. И овдје се страдање одвијало на исти начин, са једном разликом што су народ у Паланчишту покупили есесовци, а у Јеловцу су то радиле усташе. У Горњем Јеловцу покољ је извршен рано ујутро, за разлику од Великог Паланчишта, гдје се покољ догодио у току ноћи. Када су усташе дошле до породичне куће Кнежевића, подијелили су укућане у двије групе. Прво су поклали старије, а онда и дјецу. Док су клали прву групу, дјецу је чувао један усташа на вратима. Свих 15 укућана поклани су на локацији Кнежевића лука, изнад породичне куће Кнежевића. Једини је преживио тада шестогодишњи Милош. Не сјећа се ударца, само пада у јарак. Заклоњен мртвима, добио је три убода у главу. У близини су убијени и многобројни чланови породице Мудринић. Имена покланих чланова породица Кнежевић и Мудринић налазе се на споменику у Коларевој луци са осталим жртвама покоља. На Лакином кућишту, поред потока у шуми, далеко од главног пута усташе су  поклале 30 мјештана из Горњег Јеловца.

 Током овог усташког покоља у три села среза Приједор, у Великом и Малом Паланчишту, те Горњем Јеловцу, страдала су 523 одрасла мјештанина и 263 дјеце. У склопу заједничке гробнице на квадратној основи издижу се три бетонска обелиска повезана тространим паноима на којима се налази приказ са тематиком побједе, кратак текст и списак жртава. Споменик је подигнут 1973. године.

КОЛАРЕВА ЛУКА – GPS: 45°03’49.0″N 16°42’26.0″E

ЛАКИНО КУЋИШТЕ – GPS: 45°03’57.2″N 16°43’05.0″E