Међународни дан и Ноћ музеја

In: Arhiva

Као и претходних година Музеј Козаре се и ове године придружио међународној породици музеја у обиљежавању Дана музеја.

Иначе, Међунардони дан музеја се обиљежава широм свијета од 1977.године  сваког 18. маја.  Музеј Козаре ове године обиљежио  Дан музеја дан раније јер највећи дио нашег програма  подразумјевао  учешће ученика приједорских школа и било је  практичније то учинити током радног дана него у суботу.

Циљ  Дана музеја је да истакне чињеницу да су музеји важно средство културне размјене али и средство које доиприноси  међусобном  разумевања, сарадње и мира међу људима.

Овогодишњом темом “Музеји као средишта културе”- управо се жели нагласити важност музеја у савременом друству, које се налази пред многим изазовима као што су вртоглави технолошки напредак, те друштвене  промјене међу којима су набитније миграције становништва.

Музеј Козаре је за Дан музеја припремио предавање и видео презентацију “Декоративна орнаментика на керамичким посудама бакарног доба градине Зецови.                                                                                                                                             Одмах након овог предавања одржана  је  ликовна радионица за дјецу „Орнамент-савремена традиција“  која  је управо користила  декоративну орнаментику керамичких посуда бакарног доба као централни мотив.

Свакако, занимљива је била  и музејска шетња, тј. стручно вођен обилазак знаменитости Приједора са кустосом Наташом Тошановић.

Кад је ријеч о изложбама, посјетиоци су имали прилику да виде недавно отворену „Пролећну изложбу“ Удружења ликовних уметника Србије, допуњену историјску изложбу „МЈЕСТА (НЕ)ЗАБОРАВА“, те наше сталне поставке :  „ГРАДИНА ЗЕЦОВИ И НЕКРОПОЛА ЧАРАКОВО“, те етнолошку  „ИДЕНТИТЕТ, НАСЉЕЂЕ, НАША НОШЊА“.

 

Уз све ове садржаје у Музеју посјетиоцима су на располагању биле и наше сталне поставке  у Спомен-кући Стојановића тј. документарно историјска изложба „ДОКТОР МЛАДЕН И ПОРОДИЦА СТОЈАНОВИЋ“,   те ликовна изложба „Сретен Стојановић.

Музеј Козаре је 17. маја обиљежио и Ноћ музеја.

Основна идеја Ноћи музеја је да публици, а прије свега младима, омогући да музеје посјете ван редовног музејског радног времена, и у време које уобичајено посвећују забави. То је ноћ када се у Музејима организују различити едукативни, културни али нарочито забавни аниматорски програми. Ове године су наши посјетиоци имали прилику да уз изложбе  да уживају у музици, тј. концерту џез Блес бенда.