Пролећна изложба 2019.

In: Arhiva

У уторак, 14. маја 2019. године отворена је „Пролећна изложба“  Удружења Ликовних уметника Србије.

Сарадња  Музеј Козаре и Удружења ликовних умјетника Србије почела је 2017. године,  представљањем Ликовне колоније Сретен Стојановић тј. 12. сазива наше колоније у Умјетничком павиљону Цвијета Зузорић. Сарадња се наставила постављањем изложбе „Из Приједора„,  2018. године,  кад су београдској ликовној публици  представљени радови  10  приједорских умјетника који су оставили  значајан траг  на ликовној сцени 20 и 21. вијека.

Деведесета јубиларна „Пролећна изложба„,  УЛУС-а се поставља у години у којој ово удружење обиљежава још значајнији јубилеј,  тј. стогодишњицу постојања.

Наиме, Удружење ликовних уметника Србије је основано 1919. Године а прва „Пролећна изложба“ је  одржана 1929. године на Калемегдану у Умјетничком павиљону „Цвијета Зузорић“.

Прва „Пролећна изложба“ је  имала југословенски карактер са укупно 79 сликара и графичара из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније са више од 180 дјела .

О значају те прве Пролећне изложбе већ довољно говори чињеница да су на њој учествовали неки од наших најзначајнијих аутора попут Милене Павловић Барили и Јована Бијелића, а свакако је занимљив и податак да је краљ Александар том приликом откупио 35 радова.

„Пролећна изложба“ је иначе од првог отварања па до данас, остала типична квалитетна,  велика колективна изложба која подразумјева представљање умјетника различитих сензибилитета и генерација,  тј.  садржајно и ликовно веома богат догађај.