Изложба Бориса Еремића „Разговори са ђедом”

In: Актуелно
https://infoprijedor.ba/index.php/2023/04/07/otvorena-izlozba-borisa-eremica-razgovori-sa-djedom/?fbclid=IwAR2XiVKxvgQQc5AtwIcs_8N-UbnClvhOtZMppW4j04IdmZeSjvbREPWmm9Y

БОРИС ЕРЕМИЋ

Академски сликар, борац за културу и умјетност, члан различитих удружења која се баве културом и сликарством, Приједорчанин на којег смо поносни. Сарадник, колега, пријатељ, али прије свега умјетник. Његова умјетничка душа и урођена скромност којој свједоче сви који га познају, људскост и поштовање које носи својим понашањем и стварањем ставља га управо тамо гдје он и припада. Међу најбоље представнике Приједора широм свијета. 

Рођен у малом Приједору 1981. године, гдје и сада живи и ради. Дипломирао је 2008. године на Академији умјетности, Универзитета у Бањој Луци, смјер сликарства, а у класи професора Радомира Кнежевића.

О Еремићевом раду немогуће је сада написати све. Његове изложбе говоре саме за себе. Излажући на седам самосталних изложби и преко стотину колективних (Приједор, Бања Лука, Београд, Ниш, Брисел, Венеција, Тренто, Анкара итд.) представио је свој рад и наш Приједор. Дјела која је сликао данас красе колекције широм свијета, преко Европе, Аустралије, Тајвана и Америке.

Учествовао је на више од тридесет ликовних колонија земље и свијета. Поред личних остварења, Еремић је био на челу Удружења ликовних умјетника (2011-2022), гдје се показао као одличан сарадник и организатор многобројних изложби.

Поред наведеног био је учесник у сценографији за биографски филм о Нини Симон, у Холивуду. Члан је Умјетничког савјета ЈУ Музеја Козаре и најстарије ликовно-еколошке колоније, Бардача.

Посљедњих десет година координатор је међународног пројекта „Приједор град мурала“, кроз који покушава етаблирати Приједор као град сликара на европској мапи, стварањем једног новог и оригиналног културно-туристичког бренда. Тако је Еремић један од оснивача умјетничке групе Тач.ка и међународне лабораторије, Арс Козара. 

Поред свега наведеног, што представља само дио Еремићевог стваралаштва, у оквиру педагошког рада посљедњих дванаест година води школу сликања за младе умјетнике и талентоване ученике. Несебичним учењем, преношењем знања и савјетовањем, радом и искуством које му не мањка, Еремићева школа резултира са преко тридесет дипломираних сликара, графичара, дизајнера и архитеката. 

Као сарадник и човјек, као умјетник, Борис Еремић је заправо један једноставан, приземан, коректан и дружељубив сарадник. Лакоћом приступа лако налази сараднике и те сарадње трају годинама. 

На крају, неопходно је нагласити да је Еремић својим радом засигурно много учинио промовишући свој родни крај на један умјерен, децентан начин. 

Ovde možete preuzeti katalog

https://muzejkozare.org/wp-content/uploads/2023/04/Katalog.pdf

Оставите одговор