Отворена изложба Из графичког опуса 1992/2022.

In: Актуелно

РИСТО АНТУНОВИЋ, рођен у Берковићима. Академију ликовних умјетности (одсјек графике) завршио је у Сарајеву (1978). Постдипломске студије завршио је у Љубљани. 

Излагао је на преко 40 самосталних и око 250 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитник је значајних награда из области графике, цртежа и колажа. Живи и ради у Београду.

3. октобар – 1. новембар 2023. год.Умјетнички, па и животни правац аутору одређује враћање у завичај, јер је баш у завичају Антуновић проналазио инспирацију и заувијек остао везан за завичајни етнос и традицију. Отуд потичу и стални мотиви на његовим графикама, бакрописима: амови, распукла земља, камен, колски точак итд..

 „Они симболишу вјечне тонове живота који се обнавља у свом кружном току. Уписује их у бакру као властита слова стварајући читав један свијет прича и композиција. Тако настају приче о херцеговачком животу и поднебљу као свакодневно рочиште са самим собом, својим радовима, морама, сивилом и свјетлошћу која се увијек поново рађа, насупрот тами. Живот се уписује у метал, а ти елементи су свједоци тог живота гдје свака црта, ма како танана, утиснута, оставља знамен, рану и мелем на путу бити свакодневнице…“, пише Весељка Салатић, историчар умјетности.

Оставите одговор