Отворена продајна хуманитарна изложба „Приједор у сликама”

In: Актуелно

Обиљежавање Дана града настављено је синоћ у Музеју Козаре гдје је одржана изложба под називом „Приједор у сликама”.

Ријеч је о изложби 28 старих фотографија града Приједора коју је ова установа припремила у сарадњи са Градском управом и има хуманитарни карактер.

Директор ове установе Драгана Мамић изјавила је да су фотографије старог Приједора колоризовали Горан Ћук и Кристијан Вујчић.

„Ми смо учествовали у одабиру одређеног броја фотографија, као и у самој хуманитарној акцији, откупом једне од фотографија”, истакла је Мамићева.

Она је додала да је хуманитарни приступ био примарни циљ и мотив ове изложбе са којом се спаја сјећање на град Приједор управо у мјесецу када се обиљежава Дан града.

„Са друге стране,сва средства од продаје ових фотографија намијењена су једној самохраној мајци као вид подршке у лијечењу”, рекла је Мамићева.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор сматра да празник града заслужује да се још једном освјеже сјећања на то какав је град некада био. Он је додао да су, будући да су све слике откупљене, Приједорчани још једном показали да град има и душу.

Горан Ћук, иначе професионални фотограф изјавио је да је посао колоризације био изазован јер је то, када је фотографија у питању, један од комплекснијих послова који код једне старе фотографије слабије резолуције јако дуго траје.

Дио фотографија је колоризовао Кристијан Вујчић, којем је фотографија хоби и који је истакао да је до фотографија на којима је он радио дошао из разних архива и дигитализоване грађе.

(Текст преузет са сајта града.)

https://www.prijedorgrad.org/sr-BA/vijesti-sadrzaj.html?vid=17927&fbclid=IwAR1L_hM0fyBJpA9BgZUOWov_ktc65plbKYxuMhCo8Tu-9Xyi-Ct3s8rm6Ok

Оставите одговор