Отвoрeнa изложба „У борби рођене”

In: Актуелно

Данас је на градском шеталишту отворена изложба „У борби рођене”.

Изложба је свједочанство о храбрости знаних и незнаних жена са Козаре, учесница Народноослободилачке борбе. Аутори изложбе су Ведрана Адамовић, музејски савјетник у Музеју Козаре и Марина Љубичић Богуновић виши кустос Меморијалног музеја на Мраковици.
Адамовићева је изјавила новинарима да су жене дале огроман допринос у НОБ-у, а то се посебно односи на период од јесени 1942. и прољеће 1943. након велике офанзиве када је, било огромно страдање, кад мушкарци апсолутно нису могли да дају свој пуни допринос на неким пољима, када жене ту узимају велики дио обавеза.
Виши кустос у Националном парку Козара Марина Љубичић Богуновић рекла је да историја неког простора не смије бити занемарена и да треба бити дио културне и туристичке понуде, те да су музеји направили веома храбар искорак овом изложбом јер, осим вођења рачуна о збиркама које су им повјерене, едукативна улога не мора да се одвија унутар установа него може да искорачи према посјетиоцима као што је урађено данас.
„Када говоримо о Козари, главна асоцијација је та велика офанзива 1942. године и то велико, огромно страдање дјеце. Уз страдање дјеце, наравно, неизоставна је судбина и туга која је пратила њихове мајке. Те козарачке мајке некако су увијек биле због тог великог страдања обиљежене као жене које су паћенице, једне тужне жене. Међутим, ми смо закључиле да су оне биле изузетно јаке жене и да не смијемо да их памтимо као жртве и као мученице, јер су оне успјеле издићи се изнад тог најтежег бола који може да задеси родитеље. Оне су нормалне жене које су у ванредној ситуацији показале изванредну снагу”, нагласила је Љубичић Богуновић.
Директорица Музеја Козаре Драгана Мамић рекла је да је изложба дио публикације чијем ће представљању грађани имати прилику присуствовати на љето у Музеју Козаре.
„Овом изложбом ми смо дали један допринос Дану града Приједора и мислим да је овакав вид изласка из музеја један фантастичан вид представљања онога што се ради у Музеју Козаре”, навела је Мамићева.
Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић честитао је у име Градске управе ауторкама „што су се усудиле да пишу о једној важној теми”.
„То је тема о којој се пуно причало, а скоро ништа није било записано. Овим њиховим дјелом остаје записано за сва времена и неће никад бити заборављено”, рекао је Ковачевић.
Изложбу су подржали и град Приједор, Национални парк Козара и Туристичка организација града Приједора.

(Текст и фотографије преузете су са сајта prijedor.org)

Оставите одговор