Цркве брвнаре у околини Приједора

In: Актуелно

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba „Crkve brvnare u okolini Prijedora – skriveni zapisi”, a autor Nataša Tošanović navela je da je riječ o crkvama koje su građene u periodu vladavine Osmanlija na ovim prostorima.

„Crkve od drveta nisu samo dio našeg tradicionalnog načina građenje, već su i čuvari naše izvorne duhovnosti i svjedoci hrabrosti, izdržljivosti, snalažljivosti i uzornog hrišćanskog ponašanja predaka, zahvaljujući kojima njihova gradnja nije prestajala ni u najtežim vremenima”, istakla je Tošanovićeva.

Ona je dodala da su Osmanlije uvele stroge zakone prema kojima Srbi nisu mogli da grade crkve od čvrstog materijala i razne druge stroge propise prema pravoslavnom stanovništvu i njihovim bogomoljama.

„U tom vremenu često su im palili crkve, uzlazili konjima, a Srbi su se zbog toga uglavnom naseljavali u brdima gdje su bile zaštićene gustom šumom i zato sam ih nazvala `skriveni`”, istakla je Tošanovićeva, koja je kustos istoričar Muzeja Kozare.

Ona je dodala su drugi dio naziva izložbe „zapisi” jer su sve građene od hrastovog drveta, a Srbi su se, kad nisu imali crkvu, zajedno sa sveštenicima okupljali pod hrastom, tu se molili Bogu, i urezivali znak krsta na hrastu i pravili zapis, a to im je značilo sljedeće mjesto okupljanja.

„Izložba je nastala iz moje želje da vidim sve te crkve brvnare koje su toliko lijepe i malo zastupljene. Željela sam da ih ljudi počnu posjećivati, da vide kakvu ljepotu imamo u blizini”, rekla je Tošanovićeva.

Crkve brvnare građene su od drveta i imaju veliki značaj jer su dio narodnog stvaralaštva, a nastale su iz prijeke potrebe. Građene su sa velikim požrtvovanjem i ljubavlju i predstavljaju karakteristiku potkozarskog kraja i pravo narodno blago.

Njihova gradnja prestaje početkom 20. vijeka i danas ih na području Eparhije banjalučke ima 13, a na području Prijedora su u selima Jelićka, Marićka, Busnovi, Rakelići i Omarska.

Ova dokumentarno-istorijska izložba ikona, dokumenata i raznih predmeta u vezi sa crkvama brvnarama u Muzeju Kozare biće otvorena do 28. jula.

https://www.nezavisne.com/kultura/vizuelna-umjetnost/Otvorena-izlozba-Crkve-brvnare-u-okolini-Prijedora-skriveni-zapisi/778214

Овдје можете преузети каталог изложбе

https://media.prijedor.muzejkozare.org/2023/07/Crkve-brvnare-katalog-sajt.pdf

Оставите одговор