Изложба „Доброта, љепота, истина”

In: Arhiva

У четвртак, 13. 5. 2021. поводом обиљежавања Дана града, у Музеју Козаре отворена је изложба „Доброта, љепота, истина”, аутора кустоса историчара, музејског савјетника, Ведране Адамовић.

Аутор о изложби:

           Доласком у Тузлу 1908. почиње бунтовни пут браће Стојановића који ће због својих веза са сарајевским атентаторима, као чланови тајне ђачке организације и „Народне одбране” бити осуђени на робију и у затворима провести наредне три године. Гимназија у Тузли у то вријеме је једно од најјачих упоришта „младобосанаца”. Стојановићи су  јасно показивали своје незадовољство, бранећи српски језик и своје поријекло у мноштву преузетих страних ријечи и погрешних интерпретација.

            Овом тајном ђачком друштву суђено је на Тузланском процесу, познатијем као Процес Тодору Илићу и друговима, иако је главна расправа одржана пред окружним судом у Бихаћу од 13. до 30. септембра 1915. године. Овај преломни тренутак приказан је у раду највише кроз архивску документацију  и мемоарску литературу која осликава праву суштину и карактер једног подијељеног друштва непосредно пред избијање Првог свјетског рата. Младен и Сретен Стојановић као чланови тајног ђачког друштва осуђени су на шеснаест и десет година тамнице. Тамновали су у бањалучкој „Црној кући”, бихаћкој „Кули” и зеничкој „Стакленој кући”.

            Упркос свему никад нису одустали од својих покретачких идеала, да буду слободни и остану своји. Стога ова изложба има за циљ да открије, приближи и уклопи све оно што до сада нисмо знали о њиховим бунтовним ђачким данима, прије и у току Првог свјетског рата.

            Симболика наслова огледа се управо у Младеновим идеалима о којима је говорио у свом матурском раду, а сажео их је у три ријечи: Доброта, Љепота, Истина. Пратећи текстови на паноима представљају фрагменте из књиге „Браћа Стојановићи и тузлански ђачки процес 1915. године”, на тај начин преузимају на себе промотивни аспект поменуте публикације. Прошла година означила је и 60 година од смрти академика Сретена Стојановића, а овим активностима Музеј подсјећа на значај Сретеновог живота и стваралаштва.

Изложбу је отворио градоначелник Приједора Далибор Павловић.

Изложба траје до 13. 6. 2021. године.

https://muzejkozare.org/wp-content/uploads/2021/05/Katalog-1.pdf

Оставите одговор