ОТВОРЕНО 4. МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ

In: Arhiva

У четвртак 18. 8. 2022. године отворена је изложба Четвртог међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2022.

Организатор Бијенала је ЈУ Матични музеј Козаре из Приједора, а манифестација је успјешно реализована захваљујући подршци генералног покровитеља Бијенала Града Приједора и Минстарства просвјете и културе Републике Српске.

Конкурс за Четврто међународно Бијенале у категоријама: графика и цртеж, сликарство и интермедија расписан је у јануару 2022. године и за три мјесеца, колико је Конкурс трајао, пријавило се 200 аутора са укупно 352 рада из 21 државе.

Пропозицијама конкурса било је дефинисано да право учешћа имају сви пунољетни ликовни ствараоци који пошаљу радове искључиво на папирној подлози чија величина не прелази величину А4 формата и да су радови настали у задње двије године.

Стручни жири Бијенала у саставу: Саво Пековић из Србије, Руди Бенетик из Аустрије и Сара Марија Шиклуна из Малте након дводеневног рада изабрао је за изложбу Бијенала 137 радова од укупно 89 аутора из 17 земаља. Тројица аутора су награђена, откупним наградама у износу од по 500 евра и три аутора су добила посебно признање жирија.

Награђени аутори:
Зорана Милићевић (Србија),
Жељка Момиров (БиХ),
Цветка Хојник (Словенија),

Посебно признање Жирија:
Оливера Баста Шипка (БиХ),
Лука Попич (Словенија),
Нада Арнаут (БиХ).

Оно што је за сам Музеј Козаре посебно значајно је то да је већина аутора своја дјела поклонила Музеју, који је захваљујући овој манифестацији сада богатији за 71 рад што са поклоњеним радовима из претходних Бијенала обогаћује нашу ликовну збирку за 425 радова.

Да је Међународно Бијенале радова на папиру заиста престижној међународна манифестација, осим наведених података говоре и чињеница да је ово једино бијенале у РС и једино ове врсте у БиХ.

Изложба ће бити отворена до 23. септембра 2022. године.

Награђени аутор: Цветка Хојник (Словенија)
Посебно признање Жирија: Оливера Баста Шипка (БиХ)

Оставите одговор